Продължете към съдържанието
Начало » Зимни гуми

Зимни гуми

  • от

Времето навън става студено, зимата наближава, а с нея и моментът за сваляне на летните и поставяне на зимните гуми. Основното притеснение сред повечето шофьори, е правилният избор и как да се ориентират сред огромното разнообразие от видове. Защо е нужно използването на нови модели за зимата, каква е разликата с тези за лятото и друга полезна информация, ще бъде обсъдена по-долу в статията.

Защо са необходими зимни гуми?

Често в опитите да спестят пари, младите шофьори предпочитат да продължат да използват летните гуми и през зимата. Подобно решение е твърде рисковано, тъй като стабилността на превозното средство на пътя значително се влошава, а и пътните служби вероятно ще наложат глоба. 

Най-голямата разлика между зимните и летните модели е в състава на каучука. При видовете за зимата, той запазва своята еластичност и гъвкавост, дори и в условия на ниски температури, което не може да се каже за летните. Шарките на протектора също са много различни. Те са с повече каналчета на грайфера, които са по-дълбоки и целта е задържане на повече сняг, за да се подобри сцеплението със заснежената пътна настилка. При летните, конфигурацията на каналите е предвидена за ефективното изхвърляне на водата встрани и за предотвратяване на аквапланинг при преминаване през гьол или при шофиране в дъжд.

Как да определим, кои гуми са зимни?

Това е възможно дори и с един поглед, но когато знаете какво да гледате. За по-лесното разпознаване, препоръчваме да обърнете внимание на страничния борд, където трябва да има маркировка във вид на снежинка на фона на троен планински връх. Понякога тази иконка е заменена само със снежинка или надпис „Winter“, който на английски означава „Зима“.

Когато се вгледате в зимните гуми, върху протектора им има повече канали в различни посоки, чието предназначение споменахме по-горе. При летните има два напречни прави големи канала, които поемат и отвеждат водата по по-малките странични каналчета.

Кога се слагат зимни гуми?

Често вероятно чувате, че ако няма навалял сняг или лед по пътищата, не е необходимо поставянето на добри зимни гуми и може да си продължите с летните. Това е погрешно схващане: в условия на минусови температури, каучукът на летните модели ще се превърне в „камък“ и стабилността на автомобила значително ще се влоши, а спирачният път ще се удължи. Това при моделите за зимата няма да се случи, точно поради различния състав на каучука.

Според Закона за движение по пътищата от 1999 г., който до момента има над 96 поправки, член 139 от него гласи, че от 15 септември до 1 март автомобилите по пътищата трябва да са със зимни гуми. Дълбочината на каналите в протектора не бива да са по-плитки от 4 мм.

От техническа гледна точка, смяната в сервиз трябва да се извърши при трайното задържане на околната температура под +7 – +5 °C. Това обичайно у нас са месеците в периода октомври – ноември.

Какви качествени зимни гуми се предлагат?

Основно са познати два вида: с шипове и без тях. Първите са подходящи при движение по заледени пътни терени. Наличието на шипове увеличава сцеплението, намалява времето за ускорение, както и спирачния път. Върху чист асфалт, карането с шипове ще доведе до обратния ефект – намаляване на сцеплението и неконтролируемо боксуване.

Използването на зимни гуми без шипове е подходящо по заснежените пътища. Поради специалната си структура на протектора, подобни колела до голяма степен по възможности се доближават до тези с шиповете, но не могат да се конкурират с тях в описаните условия на експлоатация.

Как да не сгрешим при избора?

За младите водачи е важно да не сгрешат при избора на зимни гуми. Когато подбирате подходящите модели, трябва да обърнете внимание на:

  • размерите – между моделите за лятото и за зимата няма разлика в диаметъра, така че погледнете този на настоящите колела и вземете същия;
  • вида на шарката – тя може да е насочена симетрично, несиметрично или асиметрично. Първите са подходящи за всякакво покритие и ефективно изхвърлят водата. Вторите са добри при самопочистването и издават лек шум при движение. Третите осигуряват максимална стабилност на пътя;
  • товароносимост – спрямо превозното средство тя е различна и може да се провери в документацията на колата.

Кои са утвърдените марки в бранша?

Както във всички други пазарни ниши и сектори в индустрията, така и в областта на зимните, летните и всесезонните гуми има утвърдени брандове. Сред най-популярните и често предпочитани, са Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Nokian, Semperit и други. Продуктите им в специализираните онлайн магазин се предлагат на отлични цени, което гарантира и тяхната достъпност.

Пазаруването от такъв сайт дава различни предимства, сред които са по-евтините оферти и по-големите намаления в периодите на промоция. Подобни обекти имат екип от оператори за клиентска поддръжка, които са напълно компетентни да съдействат при правилния избор, поръчките на продукти и да отговорят на различните тематични въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *