Продължете към съдържанието
Начало » Агро гуми

Агро гуми

  • от

Разнообразието от селскостопанска техника е огромно и за всеки от видовете има специални агро гуми, изборът на които е много важен. Чрез тях се подобрява придвижването по рохки и меки почви и имат редица други особености, които ще обсъдим в настоящата статия.

Защо се използват селскостопански гуми?

Условията на експлоатация на подобна техника е основно върху меки почви и с ниска скорост, за което се изисква подобрено сцепление и контакт за успешното придвижване по такива терени. Поради нискослойната си основа и големия обхват на деформацията, селскостопанските агро гуми осигуряват голямо контактно петно с пътната настилка и подобряват сцеплението с мекопочвените площи. Отличават се с подсилен каркас, тъй като оборудването, на което се поставят, е подложено на високо натоварване.

Какви агро гуми са необходими?

Агро гумите имат специално проектиран дизайн на протектора, който значително варира в зависимост от предназначението. За задвижващите колела на селскостопанските машини се поставят модели с големи теглителни сили, за което се изисква подобрено сцепление с почвата. Имат протектор с надлъжна посока на ламелите, голям диаметър на окръжността и ниско вътрешно налягане. Изпъкналите части от протектора трябва да са с дълбоки канали и да са разположени на рядко.

Управляемите колела трябва да поддържат посоката на движение, за което също се изисква подобрено сцепление, надлъжни ребра на протектора и разделение с широки канали.

За ремаркетата се изискват агро гуми с висока поносимост на натоварване. Това означава, че вътрешното налягане трябва да се увеличи. Предназначението им е предаване на въртящия момент, така че могат да са с по-плитки канали и шарки.

На каква селскостопанска техника се поставят?

В раздела на онлайн магазин Медина Мед са достъпни агро гуми за всякакъв вид индустриална и селскостопанска техника. Предимно са подходящи за различните видове трактори, комбайни и ремаркета. Отличават се по своите размери и предназначение.

Как се разчитат надписите за размерите?

За да не сгрешите при избора на селскостопански агро гуми е необходимо правилното дешифриране на информацията за размерите върху страничния борд. Тя е по-различна от тази за автомобилите и мотоциклетите. Винаги в началото се поставя числото, показващо ширината на протектора. Второто число с тире ви информира за външния диаметър. Размерите се изобразяват в инчове и за по-голямо улеснение данните се умножават по 25,4. Ако цифрите от маркировката са 7,5 – 12, то протекторът е с широчина 7,5х25,4 = 190,5 мм. Височината на профила е 80% от широчината.

Какви грайфери са подходящи за меката почва?

За селскостопанската техника, най-често се използват два вида грайфер на протектора:

  • V-образни – това обичайно е т.нар. рибена кост. Ребрата са шахматно разположени и осигуряват отлична плавност и ефективност при придвижване в условия на мека почва. Подходящи са за монтаж както на задните, така и на предните колела на трактори или комбайни;
  • симетрични с надлъжни ребра – подходящи са за монтиране на осите на ремаркетата, както и на предните колела на лекотоварните трактори. Предназначението им е осигуряване на добро управление и стабилност.

Какъв тип протектор трябва да се използва?

Видовете протектор на селскостопанските агро гуми са различни от тези на колите и са кодирани в буквено-цифрови стойности, като R1, R2, R3, R4 и т.н. Първите са за работа върху сухи и песъчливи почви, докато вторите са с увеличена дълбочина и съответно са пригодни за много мокри земи. Третите са с плитка дълбочина на каналите и се използват при не твърде пропадащи повърхности. Четвъртите са индустриални и предназначени за работа на машини и върху мокри земи. Имат отлично ниво на самопочистване.

Какви са разликите между диагонални и радиални агро гуми?

Предимството на диагоналните е, че се справят отлично при преминаване през селски пътища и цената им е по-ниска, в сравнение с радиалните. При движение по асфалтова настилка, износването е по-голямо. Радиалните са по-скъпи, но се износват по-бавно. Същевременно, селскостопанското оборудване с подобни модели има по-плавно и меко возене.

Експертите препоръчват, ако селскостопанската техника се движи само в рамките на територията на една и съща ферма, да не харчите повече за добри радиални модели. Диагоналните са отлично решение. Ако маршрутът е от едно поле на друго, радиалните варианти са по-подходящи.

Какви марки агро гуми има в Medina-med?

В раздела на сайта ще откриете разнообразие от нови и качествени модели на топ-марки в бранша, като Michelin, Kleber, Taurus, BKT, Ceat, GTK и други. Достъпни са тесни и широки видове, чийто правилен избор зависи от описаните в статията критерии и характеристики.

За да получите безплатни професионални съвети от експерти в областта, голямо разнообразие от видове агро гуми и изгодни клиентски условия, Медина Мед трябва да бъде вашият избор. При нас клиентът получава опции за тест и преглед преди плащане, възможност за връщане и замяна. Ние работим само с оторизираните за България доставчици, което изключва предлагането на фалшификати и нискокачествени продукти. Цените ни са сред достъпните на пазара, поради добре оптимизирана разходна част на бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *