Продължете към съдържанието
Начало » Товарни гуми

Товарни гуми

  • от

Камионите и тежкотоварните превозни средства се експлоатират под много по-високо натоварване, отколкото леките коли. Това е на фона не само на по-голямата маса, но и поради работните условия. Ето защо, товарните гуми трябва да са по-устойчиви на интензивна експлоатация.

Какво отличава товарните гуми от тези за леки коли?

Съществуват някои особености, по които двата вида се различават?

  • размери – визуално товарните гуми са по-големи по диаметър и започват от 17 – 18 инча и повече;
  • технология на производство – моделите за по-големи товари са с по-дебели слоеве каучук, за повишена якост и издръжливост под товар. Това повишава и износоустойчивостта при трудни условия на работа;
  • състав – качеството на каучука е по-високо, а във вътрешността се използва метална корда за повишаване на здравината;
  • протектор – поради повишената експлоатация извън пътя, товарните гуми са с по-големи и по-дълбоки канали;
  • повишена устойчивост на натоварване – каучукът на моделите за тежки товари е по-издръжлив;
  • товароносимост – индексът на натоварване е много по-голям, но скоростта е по-ниска от тази при автомобилите (до 130-140 км/ч).

Какво е предназначението им?

Освен да осигурят движението, трябва да са устойчиви на големи товари и експлоатация в различни условия. Важно е да имат поносимост към дълги пътувания и да са с минимално износване.

Какви видове тежкотоварни гуми се предлагат в Medina-med?

Според сезонната експлоатация, предлаганите в раздела на сайта модели се делят на летни и зимни. Последните работят в по-тежки условия и изискването за запазване на устойчивостта на управлението е подобряване на сцеплението с пътната настилка. За целта, каучукът трябва да остане достатъчно мек и еластичен, дори и при минусовите околни температури. Затова се използва специален каучук, в чийто състав има повече смоли и масла. Също, грайферът е с по-дълбоки канали, което позволява поемането и задържането на повече сняг и запазване на сцеплението при шофиране по заснежени терени.

Летните товарни гуми са с друг състав на каучука, който остава достатъчно твърд, дори и еластичен, при шофиране по нагорещен асфалт. Конфигурацията на ламелите в протектора е такава, че да има достатъчно канали, които да поемат и изхвърлят водата встрани, при преминаване през гьол или при шофиране по мокри пътища.

По какви критерии се прави изборът?

Правилният подбор се извършва по множество критерии, но основните са в поставянето на правилните размери товарни гуми. Препоръчителните за съответното превозно средство ще откриете в документацията за експлоатация или проверете индекса на страничния борд на поставените в момента колела. Чрез него лесно се определя височината, широчината на профила и диаметъра. Примерните размери могат да изглеждат като 385/70 R22.5. Това означава, че диаметърът на товарната гума е 22,5 инча, широчината на профила е 385 мм, а височината – 70 мм. Символът R показва, че конструкцията е радиална.

Индексът на натоварване е много важен, тъй като определя максималния праг на товароносимост. Този параметър обичайно е след размерите и се състои от две числа: 140/142 за двойна ос. Буквата след тези стойности показва скоростния индекс. За определяне на максималната товароносимост за камиона, трябва да се направи справка с паспортните данни. Ако товарното МПС има ос с две колела, натоварването се изчислява за шест, а не за четири товарни гуми.

Типът на протектора не е за подценяване. Той може да е симетричен, асиметричен, симетричен с посока и асиметричен с посока. Първите са най-простия тип грайфер, който е с еднаква шарка от лявата и от дясната страна. Препоръчителни са за управляващите оси и за свободно търкаляне. Вторите са с различен модел на шарката от ляво и дясно. Така се постига гъвкавост при промени във времето. Поставят се на всякакви видове оси. Третите са с една ориентация на елементите на рисунката и ламелите. Препоръчителни са за водещите колела. Използват се за всякакъв терен, а най-популярна е шарката рибена кост.

Асиметричните товарни гуми с посока са предпочитани за магистрали и работа в добри условия. Имат голяма товароносимост и поддържат добра управляемост на превозното средство.

Как да съхраните максимално дълго товарните гуми?

Честа причина за бързото износване е неправилното налягане във вътрешността. Препоръчителна е редовната проверка с манометър (два пъти седмично) и в студено състояние, преди шофиране. При експлоатация под товар, налягането се променя с 20%, което е добър показател. Недостатъчното налягане или когато то е повече от необходимото, износването е повишено и неравномерно.

Какви марки ще откриете в Медина Мед?

Днес има много производители, но утвърдените са няколко и в раздела на онлайн магазина се предлагат нови и качествени товарни гуми на марките Goodyear, Continental, Michelin, BFGoodrich, Barum, Fulda, Dunlop. При нас ви очакват и модели с добър регенерат, които са на значително по-ниски цени.

Освен голямото разнообразие, ние предлагаме изгодни потребителски условия, като връщане и замяна, гаранция за високо качество, безплатна консултация със специалист и редица други бонуси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *