Продължете към съдържанието
Начало » Всесезонни гуми

Всесезонни гуми

  • от

Местата с умерен климат са подходящи за използване на универсалните автомобилни гуми, наричани още всесезонни. Какво представляват и кое ги отличава от зимните? С какво се характеризират и кога са подходящи за използване? Кои са утвърдените в бранша марки?

Какво е всесезонни гуми?

Това са междинни решения, притежаващи характерна за зимната подредба на протектора конфигурация, но с близък до летния каучуков състав. Имат по-плитки, но по-широки канали, в сравнение със зимните. Отличават се с по-големия брой на ламелите и се износват по-бързо през лятото. Диапазонът на втвърдяване и омекване на каучука е голям и остава с подходяща гъвкавост и еластичност през всички 4 сезона. По този начин се запазват и техническите характеристики на всесезонните гуми и колата не губи стабилността на управлението.

По какво се разпознават?

Имат подходящи обозначения и надписи, които са различни, в зависимост от производителя. Означенията се виждат на страничната част и могат да са във вид на съкращението AS или целия надпис All Season, All Weather и други. Като устойчивост на аквапланинг или запазване на сцеплението при преминаване през вода, допълнителни обозначения могат да са налични във вид на думи, като Rain (Aqua) или иконка на чадърче. 

Шарката на протектора също може да издава принадлежността. Тя е на паяжина и с множество канали. Асиметричната подредба също е характерна за всесезонните гуми, тъй като има различни вътрешни и външни страни. Това прави възможно преминаването през мокри и сухи настилки. При необходимост от шофиране в мокро време през лятото или зимата, агресивната V-образна шарка на протектора е най-подходяща.

Зимни или нови всесезонни гуми е по-добре?

При наличието на автомобилни „обувки“, подходящи за използване през цялата година, остава въпросът защо да купувате зимни и летни варианти? При околни температури от -10°C, еластичността се губи и каучукът се втвърдява. Това води до нарушение на техническите му параметри и до влошаване поведението на автомобила или джипа на пътя. Създават се предпоставки за ПТП и става рисковано карането на подобно МПС. В такива условия е препоръчително използването на зимни модели.

Всесезонните гуми се препоръчват за експлоатация в умерен климат – там където температурите остават положителни, дори и през зимата.

Какви са предимствата и недостатъците им?

Преди да изберете качествени всесезонни гуми е важно да знаете техните плюсове и минуси. Сред положителните черти, може да се спомене спестяването на време и липсата на нужда от смяна през есента и пролетта. Употребата им целогодишно ви спестява пари, тъй като не купувате два комплекта (летни и зимни). Същевременно, елиминирате проблемите със съхранението на тези, които в момента не са поставени на колата.

Сред недостатъците на всесезонните гуми, ще отбележим, че не могат да се движат по лед и утъпкан сняг, а при минусови температури стават прекалено твърди и опасни. Могат да се използват само в условия на 5 – 7 °C. При ниски показатели функциите им се губят. Поради постоянното им използване се износват два пъти по-бързо. При екстремни жеги не бива да се слагат, тъй като това ги прави прекалено меки, повишава се износването им и се влошава управлението на автомобила.

Как да изберете подходящите?

Когато се прави избор на добри всесезонни гуми Мишелин или Континентал, важно е да се спазят различни параметри и условия, но най-важните са сред тях, са:

  • размерите – препоръчителните за превозното средство ще откриете в съответната документация за експлоатация. Обозначението може да изглежда като 165 / 65 R14. 165 е широчината в милиметри, а 65 – процентът от височината спрямо ширината. Буквата R ни информира за радиалната структура на нишките във вътрешността, а 14 е диаметър в инчове или колко цола е;
  • товароносимостта – обичайно е продължение на обозначението с размери и може да изглежда като 79T. Цифрата определя максималното натоварване на всяко от колелата при максимална скорост. Индексът 79 означава товароносимост от 437 килограма. Буквата Т е индексът на скоростта, с която може да се движите при максимален товар. В случая, обозначението е за 190 км/ч.

Кои марки са за предпочитане при пазаруването?

При избора на всесезонни гуми не по-маловажен е въпросът с предпочитанията към една или няколко марки. За да получим качествен продукт, който да ни спести пари, брандът е от изключително значение. Сред предлаганите в онлайн магазин Medina-med имена, са: Michelin, Kleber, Goodyear, Continental и други.

При нас клиентите получават гарантирано оригинални продукти, тъй като работим директно с оторизираните за страната представители на тези марки. Това ни позволява да предложим конкурентни цени, най-добро качество и голямо продуктово разнообразие. При нас потребителите още получават безплатно обслужване и различни опции за избор от богат раздел всесезонни гуми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *