Продължете към съдържанието
Начало » Летни гуми

Летни гуми

  • от

С повишаване на околните температури и преминаването на границите над +7 °C е време за поставяне на летните гуми. Как да направите правилния избор и кое ги отличава от зимните? Кои марки са доказалите се с времето и защо пазаруването от специализиран магазин е за предпочитане?

Защо се използват летни гуми през лятото?

Когато навън стане топло, каучукът на зимните гуми започва прекалено да омеква и това влошава техническите му характеристики. Нарушава се сцеплението с асфалта, удължава се спирачния път и колата става нестабилна. Ефективното изхвърляне на водата и запазване на сцеплението дори и при преминаване през локва, е доста неефективно и може да доведе до предпоставки за ПТП.

Използването на нови летни гуми ще повиши устойчивостта на автомобила в горещините, ще запази спирачния път къс и колата ще е устойчива на пътя. Това е така, тъй като техният каучук съдържа различни изкуствени и естествени материали, като въглерод, феноли, сяра и индустриални масла. Никой от производителите не издава формулата за състава на каучука, което е конкурентно предимство пред всички останали играчи в бранша. Използването им в подходящите пропорции правят каучука устойчив на високи температури и запазват неговата еластичност.

Предвидени са специални канали и подредба на ламелите в грайфера, гарантиращи ефективно изхвърляне на водата встрани и запазване на контакта с пътната настилка. Това се постига чрез подходящата дълбочина на каналите, които поемат излишното количество вода.

Кога се слагат?

Основното правило за смяната на зимните с летни гуми в сервиза е, когато околните температури навън трайно се повишат над 7°C. Доказано е, че в подобни условия каучукът запазва своята еластичност и техническите му характеристики са подходящи за движение по асфалт. Поради големите колебания във времето и промяната на климата, е трудно да се определят точни дати и времена от годината, когато трябва да сложите летните гуми. Ориентировъчно, в България това се случва в началото на март или в края на април.

Как да изберете летни гуми по размер и височина на профила?

Основният параметър при подбора е размерът на колелото. Намиращата се на страничния борд маркировка може да изглежда като R18 215/55. Това означава, че широчината на профила е 215 мм, а височината – 55% от широчината. Латинската буква R означава, че дизайнът във вътрешната структура на летните гуми е радиален и той е най-предпочитаният към момента. 18 показва, че диаметърът на окръжността е осемнадесет инча или колко цола е.

За да проверите на кой размер съответства вашият автомобил, погледнете страничния борд на настоящите поставени летни гуми или проверете препоръките на производителя в съответната документация.

Има ли значение протекторът при летните гуми?

Разработени са различни видове протектори, позволяващи ефективното преодоляване на негативните фактори, влияещи на управлението:

  • симетрични ненасочени – най-често избираната конфигурация на протектора, поради ниския генериран шум при движение и сравнително комфортно возене. Подходящи са за използване в условия на неравни пътища с дупки и ями;
  • асиметрични ненасочени – външната и вътрешната страна на профила се различават и изпълняват отделни функции. При монтажа им е важно да се обърне внимание на надписите INNER – отвътре и OUTER – отвън. Подобряват ефективността на превозното средство при движение по влажни и мокри пътища с висока скорост и често са предпочитани при спортните коли;
  • симетрични насочени – при поставянето на тези летни гуми, има значение посоката на въртене. За ориентация, на страничния борд има надпис ROTATION и стрелка. Много ефективно се справят в условия на аквапланинг (преминаване през гьол с вода или при шофиране върху мокра настилка). Дори и на сух асфалт, тези модели се справят отлично с предназначението си. Подходящи са за коли със задно задвижване;
  • асиметрични насочени – отново има значение посоката на въртене и тя е обозначена със стрелка на страничния борд. Подходящи са за дълго шофиране с висока скорост по пътища с отлично състояние на асфалта.

Кои са доказалите се марки в бранша?

На пазара на летните гуми има много претенденти за вниманието на потребителите и всеки от тях се старае да изпъкне с нещо конкурентно пред останалите. Въпреки това, има няколко утвърдени бранда, чиито качествени продукти са доказани през годините. Сред тях, сравнително много изпъкват Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, BFGoodrich, Barum, Kleber, Tigar и други.

Техните продукти се срещат най-често по онлайн магазините и по колите на потребителите. Положителните мнения за тях са в най-голям процент, а независими тестове демонстрират изключително добрите им показатели за устойчивост на пътя, спиране, генериран шум и други важни параметри.

В онлайн магазин Medina-med ще откриете продукти от същите марки на достъпни цени, тъй като сме специализиран търговец. Работим директно с оторизираните за страната дилъри и гарантираме високото качество, изгодните оферти и професионално обслужване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *